FORUM CU RETETE CULINARE

RETETE CULINARE - forum cu cele mai multe retete culinare
 
AcasaAnunturiCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Reteta Baclava

In jos 
AutorMesaj
Mari
Admin


Mesaje : 172
Data de înscriere : 04/01/2009

MesajSubiect: Reteta Baclava   Dum Ian 04, 2009 7:27 pm

Baclava

Ingrediente:

- faina 250 gr
- unt sau margarina 200 gr
- otet 3-5 ml
- sare 5 gr
- miez de nuca 250 gr
- zahar 650 gr
- 1 ou
- esenta de migdale (sau rom) 5 mil
- coaja de lamaie
- zahar vanilat

Mod de preparare:

Untul /margarina se preseaza pentru eliminarea apei dupa care se amesteca cu aprox. 20 gr. faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se baga la rece~4°C , aprox. 30 de minute (necesare pentru intarirea untului).
Sparat se framanta 200 g faina cu aprox. 150 ml apa, sare si otet pina se obtine o coca care trebuie modeleata in forma de bila si crestata la suprafata, in diagonala cu un cutit si se lasata in repaus aprox. 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece ~4°C aprox. 20 de minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus.

Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale dupa care una din acestea se imparte la randul ei in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata , in foi patrate de aprox. 50 cm. Se aseaza in tavi, se perforeaza cu furculita ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foetajului, apoi la o temperatura medie, pentru a se coace uniform.

Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decit celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma.

Una din foi se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se aseaza a doua foaie se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in aprox. 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 min., pina se obtine un sirop legat.

Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://retete-culinare.forum.st
 
Reteta Baclava
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Reteta de "Baba neagra sau alba"
» Portelanul la rece
» Turte pe plita
» Coltunasii lenesi
» Retete de torturi.

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
FORUM CU RETETE CULINARE :: Prima categorie :: Prajituri-
Mergi direct la: