Friptura de fazan
Ingrediente:
fazan
200 ml vin rosu
sare si piper
boia de arder
chimen
morcovi
ceapa
praz
2-3 catei usturoi
2-3 frunze dafin
rozmarin
busuioc
1 pahar ulei
Mod de preparare:
Nu e foarte simplu sa gatesti o friptura de fazan, asta daca vrei sa aiba un gust delicios si carnea sa fie frageda. Exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru aceasta:
fezandarea dureaza 3 zile si consta in curatarea de intestine fara a fi jumulit de pene, uscarea interioara cu faina de malai, taratze sau pesmet, urmand a fi atarnat in aer liber (preferabil cat mai rece) timp de 2-3 zile.
pentru a vedea daca fezandarea a reusit,se jumulesc cateva pene din jurul gatului sau din varful aripii. Daca acestea se desprind usor,inseamna ca totul a fost facut “ca la carte”
fazanul se jumuleste de pene, se parleste de cotoarele ramase dar avand grija sa nu se basice pielea foarte tare
se clateste cu vin atat in interior cat si in exterior dar fara a fi lasat in bait
inainte de a fi bagat direct in cuptor,ramane la alegerea dumneavoastra daca doriti sa fierbeti fazanul mai intai
se introduce in cuptor pe o tava cu piper si sare, boia de ardei si chimen, aranjata cu legumele taiate rondele sau cubulete (morcovi, ceapa, praz, usturoi), se adauga frunzele de dafin, rozmarin sau busuioc fiind scaldate in vinul rosu si in ulei sau untura (in functie de gust)
se lasa in cuptor1 ora si 30 la o temperature de 180 gr C si se stropeste friptura din cand in cand pentru a nu se usca
se scoate din cuptor cand acesta capata o culoare galben-brun, fiind usor crocant
se serveste cu piure de cartofi stropit cu sosul lasat in tava